Прокуратурата не е протестирала определението на Софийски градски съд, с което

...
Прокуратурата не е протестирала определението на Софийски градски съд, с което
Коментари Харесай

Какви са мотивите на съда за домашния арест на шофьора, убил на пътя 15-годишния Филип

Прокуратурата не е протестирала определението на Софийски градски съд, с което е променена мярката за неотклонение на Петър Тодоров, упрекнат за злополуката на ул. „ Гурко “ в София, при която загина момче, съобщиха от съда. Мярката е променена от " задържане под стража " в  " домакински арест "  на съвещание, извършено на 1 февруари т.г.

Инцидентът стана на 2 септември, малко преди среднощ, на пешеходна пътека. 15-годишното момче умря от удара. Прокуратурата повдигна обвиняване на водача за причиняване на гибел след съзнателно нарушение на разпоредбите за придвижване по пътищата. Той беше арестуван от съда за непрекъснато в ареста. На 1 февруари т.г. обаче обвиненият е изискал изменение на мярката в по-лека, като съдът е почел настояването. 
 
Мотивите на правосъдния състав са, че " поради изтеклия период на задържане на Тодоров, който е в забележителен размер от пет месеца, само на характерностите на незаконната активност и на публичната заплаха на действието, е неприемливо да бъде обосновавано продължение на задържането, на което и да е обвинено лице ".

От съда изясняват, че изтеклият период на задържане всеки път аргументира извод за понижена степен на заплаха от осъществяване на закононарушение на арестуваното лице, с изключение на, в случай че подобен извод не се опровергава от събрани и приложени по делото доказателства. Оттам допълват, че актуалният случай не е подобен.  " Необходимо е да бъде посочено и събитието, че всяка мярка за неотклонение, в това число и „ задържането под стража “, е ориентирана към реализиране на съответно избрани и законоустановени цели. Сред тези цели не са угаждане на публични настройки, превъзмогване чувството за липса на правдивост у обществото, посредством фрапантно ограничение правата на лице, към момента само обвинено в осъществяване на закононарушение “, се показва в претекстовете на съда.

Също по този начин се добавя, че във връзка с Тодоров не е налице действителна заплаха от укриване, защото той е с открита идентичност, местоживеене, със фамилни и обществени връзки, които го задържат трайно на територията на страната. Спрямо обвинения и към сегашния миг съдът приема да е налице заплаха от осъществяване на закононарушение. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР